---> Można ją kupić już od 2zł/kg.
---> Sezon trwa od września do stycznia.
---> Moje ulubione odmiany: dynia olbrzymia, hokkaido, muskat prowansalski (spłaszczona, ciemnozielona, w środku bardzo intensywnie pomarańczowa)
Ciekawostka :
Jest jedną z najstarszych roślin na ziemi, znaną od starożytności.
… przed pieczeniem |
Składniki:
- dynia - dowolna odmiana
- sól
- ulubione przyprawy - np. pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, świeży tymianek
- oliwa z oliwek
Sposób wykonania:
- Dynię porządnie umyć, wyszorować, a najlepiej oblać wrzątkiem. Następnie pokroić na kawałki (nie trzeba obierać).
- Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
- Posypać solą i pieprzem (lub czym kto woli). Skropić oliwą z oliwek.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200०C "góra-dół" przez ok. 40 minut aż będzie miękka po nakłuciu widelcem.
Najlepsza na ciepło, zaraz po wyjęciu.
Może też stanowić dodatek do różnych dań.
Na pewno jeszcze nie raz pojawi się w moich przepisach.
i po upieczeniu... |
Jeśli zostanie Wam trochę, bo nie dacie rady zjeść wszystkiego na raz, możecie wrzucić resztę do dużej miski, pamiętając oczywiście o odkrojeniu skórki, następnie zagnieść widelcem lub zmiksować przy pomocy robota kuchennego, poporcjować w mniejsze pojemniki i zamrozić.
Mówisz, że dynia jeszcze nie raz się tu pojawi... To cudownie! Uwielbiam dynię w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńBędę śledzić kiedy pojawi się tu coś nowego
https://kitveer.blogspot.com
; ))
UsuńPaula czy spotkałaś się z takim problemem a mianowicie zbyt częsty okres po przeszczepie szpiku ale własnego nie od dawcy ?
OdpowiedzUsuńNie, nie słyszałam...
Usuń